7.sraz-2015

29.01.2016 09:29

Tak máme po další sezóně.

Závodů a akcí pro příznivce starých a krásných motocyklů v naší malé  zemi  přibývá  a letos to opravdu stálo za to.

 20.6.  - 7. Classicmotocross Hradec Králové – stále snad sraz přátel motokrosových , enduro a trial motocyklů.   Akce  nejen pro závodníky, rádoby závodníky, sběratele, renovátory  a  fanoušky  krásných strojů        (aspoň tak bych to chtěl)                                                                                            Děkuji moc  za velkou  účast .      Děkuji  všem co nám pomohly jak svojí  prací, finančně  či poskytnutím cen pro Vás.   Občas mi někdo po závodech poděkuje , přiznávám  dělá  mi to dobře  ale zaslouží  si to mnoho jiných.    Ti to  to udělali ze svého  rozhodnutí , z kamarádství, aniž by čekali jakoukoliv vděčnost, nepožadují   žádné zviditelnění  někteří  ba aby  byli vůbec někde  zmiňováni .                                                                                       Kdybych to v Hradci nezažil ,  nevěřil  bych že jsou tací co sami bez požádání přijdou  odvedou mnoho hodin práce ,  nebo dají nemalou hotovost a ještě poděkují.                                                                        Co   myslím že  letos  stálo  za zmínku. -                  Bohužel  dopředu nechci nic  propagovat slibovat a něčím se chlubit .     Ale  připustit si   že v Hradci se budeme moc sejít s Faltou, Baborovským , Halmem ,Macourkem, Festou , Čemusem.. …( bohužel mladí  netuší že to je jakoby do Hradce přijeli Cairoli či Villopoto. )                                   K tomuto  setkání  jezdců  sekundovala výstava motocyklů – poslední fabrické  ČZ pro MS (978) pana Jiráka , naopak zase první  ČZ motokros Julka Brandy,  ve velkém počtu ESA  Jardy Pácala v expozici Jawa Divišov,   motocykly z MS – např. Rybalčenkova ČZ  Slávka Brandy ,  tradičně část  strojů z kolekce Milana Zitka,  Vzácné Tatrany Mirka Kalouska  doplněné prvním typem soutěžního motocyklu z Považských strojíren přivezeným panem Lorencem.  Trialové Hondy Jirky  Kříže, průřez soutěžních a motokrosových strojů z Evropy a Japonska.  To vše je největší poděkování všem co pracují na této akci.

DĚKUJI Vám Všem.

 

 

Klub Radka Nováka Classicmotocross CZ  se  podruhé a tentokrát úspěšněji  pokusil uspořádat celorepublikový  pohár   Veteránského motokrosu .   Tentokrát vypsali  kategorie   již  dříve osvědčené  na  akcích u nás v Hradci- vycházejí  z kategorií  ECMO (kde jsem jen posunuli mladší kategorie na myslím že logičtější rok 1975) s přidáním Twinshocků a moto do roku 1990 neboli  -EVO  které se  jeli u nás v HK hned od počátku (tj.roku 2009) .  Jelikož jsem letos  rozdělil v HK  kategorii  Twinshock na  do 50 a nad 50let věku jezdce a přidal kategorii nad 70.  rozhodl se Martin Macášek je přidat dodatečně i do poháru Classicmotocross CZ  (za způsobené komplikace se Velice omlouvám).

Musíme Velice poděkovat Radkovi a jeho klubu za nemalou finanční podporu akcí v Ostrově, u nás v HK, Ctiměřicích a Benátkách.   Díky tomu  se buď vůbec uskutečnili – (Ostrov) nebo  byly na vynikající úrovni – Ctiměřice , Benátky,  a pomohly pořadatelům zmírnit náklady ( či prodělky).  Uvědomte si Prosím že to dovolilo i vybírat od Vás méně za startovné či příspěvky na trať.

Rok 2015

Duben – Ostrov u Lanškrouna – opět jedinečná akce zápalem místních, pohodou, skvělou organizací  a        krásnou tratí.

Květen – ECMO- Horní Újezd – překonání nepřekonatelné akce ve Stříbře. Jeden   ,  jestli ne nejlepší  dosud konaný závod  klasik motokrosu .  Ukázka jak to má vypadat jak ze stránky místního autoklubu tak z pozice klubu CLASSICMOTOCROSS CZ.    Znovu musím připomenout že na rozdíl od předchozích pořadatelů z Přerova a Ledče ,  tady klub vydělal peníze, které  použil na konání závodů u nás a podporu účastníků motokrosu národů ECMO v Anglii .( Bohužel stále někteří nemůžou unést že byly rozděleny mezi nás všechny a ne  jen pro ně.)                                                     

Červenec – Ctiměřice – Pepa Kodrik a spol.  Mnoho práce , nadšení a velmi dobré organizace. Začátek prázdnin,  ukrutná  vedra a i přes ne moc dlouhou propagaci slušná účast a  velká spokojenost.

Srpen – Classic Enduro Přelouč – Přeloučskými nadšenci uspořádaná náhrada za  léta konaný sraz v Benešově, mě velmi překvapil i při 37st. slušná účast, malý  ale útulný areál.

Jízda Šumavou -    obrovský ohlas,  mnoho  jedinců   již shání potřebný stroj (nejlépe  s spz)  na pohodové jízdy krajinou v soutěžáckém stylu.  Dokonce i motokrosaři  byli velmi spokojeni.  Všichni se těší na další podobné akce, buď opět ve Strakonicích či ob rok v Luhačovicích a možná i jinde. ….?

Na konec prázdnin  - Classic motocross Benátky . Jizerou – super- nadšení  pořadatelé – rodina Hazdrova a místní saitkáristi ,   pěkná trať, místo a  na první ročník velmi slušná účast včetně starých saidkár. Troufám si říct že budoucí jednička v klasik motokros akcích.

Září – Setkání Mistrů Světa – Jedinečné    setkání   nejlepších motokrosařů  a  soutěžáků na světě v 20 století. Kam jsem udělal krok tam nějaká osobnost.  Místy až dojemné.  Super zážitek,  Velká poklona pořadatelům , Panu  Baborovskýmu a  ostatním jezdcům kteří si sami na tuto akci přispěli.  Škoda jen nešťastného vložení závodů jezdců nad 40 , smskové a hobby úrovně  a odmítnutí jakékoliv pomoci v organizaci závodů  klasik moto a bohužel tím způsobené malé účasti.

Říjen – dvě klasiky  - Eda Finěk a jeho Němčice – Blatná – letos bohužel nepřízeň počasí  a tudíž to někteří ani na místě nevytáhli  a na Twinshocky a EVO nejsou zatím místní zvyklí ,  na vzdálené asi dolehlo letošní množství akcí a vyčerpání financí – jinak si neúčast v těchto kategoriích neumím vysvětlit. .                                                                                                                                                                Na konec  tradičně   Dnes již LEGENDÁRNÍ   Habeš  -  zde jsem nebyl, ale dle  neověřených informací již prý pořadatel pochopil že  pohárům na zbastlených  čz  odzvonívává  a prý se pro příště nebude bránit i starším zahraničním strojům (to ale nemám ověřeno).

Klasici se samozřejmě konali i na spoustu jiných místech ,  Memoriál Otakara Tomana,   pěkné prý byli Branky na Moravě při Memoriálu Libora Podmola.  Jezdí se  oblastní  poháry  s kategoriemi ČZ  ,někde  i s různým úspěchem nově kategorie  Twinshock či EVO,   Tyto poháry  jsou vyhledávány sběrači pohárků , kde jsou  pro zatím malou konkurenci úspěšní  , ale  řady jezdců  především v nejmladších kategoriích  neustále přibývá a po strojích kategorie EVO se v inzerátech hned zapráší.  Doufejme jen že na staré dobré ČZ a 60-70 léta se v budoucnu nezapomene.

Hlavně si všichni musíme uvědomit  že nás v této malé zemi není  mnoho , většinou se známe, určitě  zde není prostor  na nějakou možnost  zbohatnutí,  všechny tyto akce se konají jen díky nadšení  všech pořadatelů a Vás všech.                                                                                                                      V roce 2016 se můžeme těšit na  krásné  akce  Zdeňka Hazdry  a jeho přátel v Benátkách n. Jizerou.    Na partu z Ostrova u Lanškrouna.    Již letos se mohutně hlásili pořadatelé z Trutnova ,kteří mají hodně chuti a elánu a jsou ochotni věnovat nám nemálo práce a investici z  jejich klubu.   Určitě se ukáže  i Pepa Kodrik.  Samozřejmě pokračovat bude Eda Finěk a dle Radka Nováka  by měl jeho klub pomáhat i s Habeší.   Mluví se i o akcích na Moravě.   Nějaké lokální  poháry s ČZ či dokonce Twinshocky a Evo .             Na rozkvětu  jsou akce  pro majitele soutěžních strojů , které v Itálii a Německu opravdu hodně frčí.  Chystají se  Strakonice, Luhačovice, snad i Benešov, V Přelouči kde jsem pomáhal místní  nadšenci mají chuť  pokračovat (jen já  dle vlažných ohlasů nemám jistotu zda to toho jít.)

   Classic  motokros  je také více vidět a propagován -  hodně práce odvádí Martin Macášek – časopis Motorbike,  také ČMN  není stranou   a na fotografie  Míry Jirečka kouká   tisíce lidí.

 

Já jestli to  u nás v Hradci ještě půjde  a  sejde   se parta lidí ,  nechal bych  naši klasiku tj.:

GP75  moto do r.v. 1975 bez omezení věku (tj. asi tak od 16let J)

GP 75/50 moto do r.v. 1975 nad 50 let

GP 75/60 Na přání jezdců – (dle mne velice rozumné )- posunout kategorii nad 6Olet na motocykly do r.v. 1975 u nás se to stejnak tolerovalo.

Zůstává kategorie nad 66 let a 70 na motocyklech do r.v. 1965

Twinshock  bez omezení  věku a Twinshock nad 50 let. ( V HK tolerujeme i  motocykly do r.v. 1983)

EVO – motocykly do roku 1990 (u pěkně zrenovovaných či zachovalých toleruji 1993)

Samozřejmě u nás v HK zachováváme jízdy  HOBBY pro sběratele, začátečníky a nezávodníky  :  ve 3. kategoriích  do r.v. 1965 ,  do r.v.1975,  Twinshock a EVO.  Jelikož se do těchto kategorií  hlásí  i ti co tam nemají co dělat, stále si vyhrazuji  vyhlašovaní   dle mého rozhodnutí  a ne dle projetí cílem. 

V záloze si nechávám i nějaké zpestření  jako vypsání  EVO 500 (pro motocykly nad 290 ccm) , třeba i závody družstev (3 jezdci, minimálně ve dvou kategoriích).   Potřebuji pomoc  se  zpracováním výsledků.         Snad se mi už konečně taky povede  trochu zlepšit organizaci výstavy,  která by si to zasloužila. -  Přivezte i vy vaše jakékoliv  stroje.       Rád bych též uspořádal výstavu  motocyklů Praga a Husaberg.                                                                                                                                                                          Prosím i nadále o Vaši podporu  , Těším se na shledanou,

 mnohokrát Děkuji

Hodně   Zdraví , pohody, spokojenosti do dalšího roku přeje   Michal Griger